tiistai 22. lokakuuta 2013

Hossan Öllörijärvi


Vuonna 2003 , kun tähän laitesukellus harrastukseen "hurahdin" , niin mieleeni iskostui kuva sukellus oppikirjasta. Tässä kirjan kuvassa sukeltajat sukelsivat Hossan Öllörinjärvessä. Kirjan kuvaosiossa oli erilaisia veden kirkkauksia humuspitoisista suomen vesistöistä, jossa silmiinpistävänä poikkeuksena oli suomen kirkkaimpiin järviin lukeutuva Öllörinjärvi. 
Niinpä sitten kesän viimeisiä sukelluksia miettiessämme päätimmekin lähteä viikonloppu reissulle kyseiselle järvelle neljän sukeltajan retkueella. Puitteet sukeltajille olivatkin paikassa aivan loistavat. Laiturirakenteet rannassa ja huoltorakennukset varusteiden kuivatukseen ja säilytykseen myöskin rannan läheisyydessä. Usein sukelluskohteet ovat vaivan takana nimenomaan varusteiden edestakaisen kantamisen vuoksi, mutta tämä kohde on siinä poikkeus. Huomaa, että kaikki on suunniteltu sukeltajien näkökohdista katsottuna. Myös majoitus oli mainio ja vain kivenheiton päässä rannan huoltorakennuksista. Eipä siis ihme, että pohjoisen seurat pitävät leirityksiään usein juurikin öllörillä ja paikan maine on levinnyt kautta suomen sukeltajien keskuudessa. 






Lokakuun puolivälissä vesi järvessä oli vielä 6-8 astetta, joten kuivapuvussa sukeltaville keli oli huippu, vaikkakin kylmä pohjoinen viima muistutti jo tulevan talven läheisyyttä rantavalmisteluiden lomassa . Seuraavalla viikolla pakkaset ja ensilumi saapuivatkin jo hossaan. 


Saapumispäivänä teimme kolme sukellusta järvelle ja toiselle päivälle jätimme syväsukelluksen. Toisen päivän sukellukset jäivät siis vain yhteen koska aamuyön myrskytuulirintama katkoi sähköyhteyksiä alueella 
mutta voe kehevatsu niitä näköaloja miten öllöri meille näyttäytyi.  En eläessäni ole nähnyt niin paljon ahvenia yhdellä koolla ! Laiturilta lähtee köysirata , joka karkeasti sanottuna tekee ovaalinmallisen kulkureitin öllörinpohjaan. Matkan varrelle ovat sukeltajat leireillään rakentaneet lautatunneleita ja lavoja eri syvyyksiin. 



Syvin reitin varrella oleva lava sijaitsee 30m. syvyydessä ja jopa sinnekin asti päivän valo vielä hieman ylettyy, mikä suomen olosuhteissa varmaankin on harvinaista. Matalammalta sitten viihtyvät nämä valtavat ahvenparvet varsinkin "lautatunnelin" läheisyydessä, joita todellakin on runsaasti, niinkuin kuvista näkyy. 


                            
ruokatauon odotusta ahvenilla ?

Kertakaikkisen upea paikka. Päätimmekin tulla takaisin öllörille tulevana kesänä 2014. Hossan alueellahan on muitakin kirkkaita järviä. Jospa ihan viikon leiritys silloin pidettäisiin ?  Ajatukset siis alkavat kääntymään pikkuhiljaa jo tulevalle suk.kaudelle. Varustehuoltoa ja sen semmoista on tiedossa , kun kuivapuvun mansettien käyttöikä mm. tuli täyteen. Ehkä jotain uutta varustettakin ? 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti