sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Vielä kerran Staffan - Matkustaja-aluksesta hinaajaksi

Enköping 1
Ajattelin palata vielä kerran tämän Haaparannan säiviksessä hylkynä makaavan aluksen historiikkiin, koska näyttäisi nyt  siltä, että kaikki olennainen tieto siitä on nyt selvillä. Itselleni tuli yllätyksenä se, että alus on niinkin vanha. Rakennusvuosi nimittäin on 1885.  Rautaisen aluksen tilaajana oli Enköpingin höyryalus yhtiö. Nimekseen se sai Enköping 1 ja toimi matkustusaluksena valmistuttuaan Tukholman läheisillä järvillä. 

Enköping 1

Aluksen nimeä muutettiin useaan otteeseen eri omistajien toimesta. Vuosien aikana alus tunnettiin myös nimillä Ragnhild ja Aga 1. 

Ragnhild

Aga 1


Näillä järvillä se sitten palveli tässä käyttötarkoituksessaan eri höyryalus yhtiöillä vuoteen 1949, asti jolloin Haaparantalainen sahayrittäjä John Anton Waltari osti sen uittokäyttöön. Alusta modifioitiin tähän uuteen käyttötarkoitukseensa pari vuotta, jonka jälkeen se siirrettiin perämeren pohjukkaan Haaparannan Säivikseen v. 1952. Viimeiseksi nimekseen alus sai nimen Staffan.

Staffan

Erään tarinan mukaan Staffan-hinaaja ei sittemmin oikein soveltunutkaan uittotöihin, vaan sitä pidettiin lähinnä kettinkivarastona säiviksen staffansviken poukamassa. 1950-luvun lopulla alus upposi samaiseen poukamaan, jossa se siis vieläkin kohtuullisen ehjänä sukeltajia viihdyttää. 

Staffansviken

Tarkempaa tietoa aluksesta löytyy vielä tältä sivustolta > 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti